Start experiment regelrechter: laagdrempelige toegang tot het recht

Vanaf 1 maart 2025 start een 3-jarig experiment met een eenvoudigere, snellere en effectievere procedure voor rechtzoekenden om een geschil op te lossen. Zij kunnen met een vordering op grond van hun arbeidsovereenkomst of geldvordering van een natuurlijk persoon tot € 5.000 terecht bij een zogenoemde regelrechter. Dit kan bij de rechtbanken in Den Haag, Overijssel, Rotterdam en Zeeland-West-Brabant. Deze eenvoudige procedure moet er onder meer voor zorgen dat arbeidsmigranten sneller naar de rechter stappen bij een geschil met hun werkgever.  

Het experiment wordt tussentijds en na afloop geëvalueerd. Op basis hiervan wordt bepaald of de procedure ook bij andere rechtbanken kan worden ingevoerd.  

Mondelinge behandeling en duidelijke communicatie 

De procedure bij de regelrechter wijkt op een aantal punten af van de normale procedure bij de kantonrechter. Zo kunnen rechtzoekenden een procedure starten via een eenvoudig formulier, dat zij ook digitaal kunnen indienen. Er is dus geen deurwaarder meer nodig om een zaak te starten. Ook hoeven er geen juridische stukken worden opgesteld. Bovendien informeert de rechtbank de partijen tijdens de procedure op een laagdrempelige manier, namelijk telefonisch en per e-mail, over het verloop van de zaak. De partijen kunnen via die wegen ook zelf makkelijker vragen stellen aan de rechter.  

Een ander belangrijk verschil is dat in elke zaak een mondelinge behandeling plaatsvindt. Beide partijen krijgen vooraf uitleg over het belang hiervan en ontvangen kort voor de behandeling een herinnering. Dit leidt naar verwachting tot een snellere procedure en vergroot de kans om mondeling tot een oplossing te komen. Komen de partijen er onderling toch niet uit? Dan doet de rechter tijdens of zo snel mogelijk na de mondelinge behandeling alsnog een uitspraak.  

Verbeteren toegang tot het recht voor arbeidsmigranten 

Het experiment richt zich bij vorderingen op grond van de arbeidsovereenkomst vooral op de kwetsbare positie van werknemers, zoals arbeidsmigranten. Zij zijn vaak afhankelijk van hun werkgever en weten de weg naar de rechter niet altijd te vinden. Ook kan het voor hen lastig zijn om juridische stukken op te stellen, mede omdat ze de Nederlandse taal niet altijd beheersen.  

De rechtbanken die aan het experiment deelnemen, zijn gevestigd in regio’s waar relatief veel arbeidsmigranten wonen of werken. Ook kunnen arbeidsmigranten via de rechtbank kosteloos een tolk inschakelen om hen bij de staan tijdens de mondelinge behandeling. Het Juridisch Loket, dat meertalige en laagdrempelige rechtshulp biedt aan EU-arbeidsmigranten, en de Work in NL-punten zullen hen informeren over de vereenvoudigde procedure bij de regelrechter. 

Innovatie in de rechtspraak 

De regelrechter is een experiment op grond van de Tijdelijke Experimentenwet rechtspleging. Deze wet is bedoeld om innovatie in de rechtspraak te stimuleren.  

Lees meer over de start van het experiment met de regelrechter in het persbericht op de website van de Rijksoverheid.