De website ‘Arbeidsmigratie in goede banen’ is een initiatief van de Rijksoverheid en verschillende samenwerkingspartners en biedt een actueel en integraal overzicht van de status en voortgang van alle maatregelen die worden genomen om de positie van arbeidsmigranten in Nederland te verbeteren. De website is bedoeld voor alle mensen die betrokken zijn bij het maken van beleid rondom arbeidsmigranten en de uitvoering ervan.
De aanleiding van deze website is het tweede adviesrapport van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten 'Geen tweederangsburgers. Aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan'. De maatregelen zoals hierboven beschreven, zijn gevormd op basis van het advies uit dit rapport. Naast de website, kun je ook in de jaarrapportages lezen over de voortgang van de maatregelen.
Thema’s, doelen en maatregelen
De aanbevelingen van het Aanjaagteam zijn onderverdeeld in zeven thema’s: werk, registratie, huisvesting, handhaving & toezicht, zorg & welzijn, informatie & dienstverlening en arbeidsmigranten & beleid. Per thema zijn een of meer doelen benoemd met de bijbehorende maatregelen. Dit is ook de opbouw van deze website.
Het IPA en samenwerkingspartners
De ministeries van BZK, EZK, JenV, LNV, SZW, VWS en de Nederlandse Arbeidsinspectie geven, samen met vakbonden en werkgeverorganisaties, gemeenten en provincies, opvolging aan het advies van het Aanjaagteam. Het Interdepartementale Project Arbeidsmigranten (IPA) monitort de implementatie van de maatregelen en jaagt de voortgang aan door hier blijvend over in gesprek te zijn.
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)
- FNV
- Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU)
- Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO)
- NBBU
- CNV
- VNO-NCW
- Glastuinbouw Nederland
- Provincie Limburg
- Provincie Noord-Brabant
- Provincie Zeeland
- Provincie Noord-Holland
- Provincie Zuid-Holland
Expertisecentra arbeidsmigranten
In Nederland zijn er verschillende expertisecentra die zich inzetten voor het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten in Nederland.
- Fairwork
- Kenniscentrum Arbeidsmigranten
- Expertisecentrum flexwonen
- Online Kennis- en Expertisecentrum (OKEC)
- Pharos
- Stichting Barka
- Kenniscentrum inclusief samenleven
Voor arbeidsmigranten die op zoek zijn naar informatie in eigen taal over wonen en werken in Nederland is er de website WorkinNL.nl.