Invoering Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) uitgesteld
De invoering van de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta) is voor de tweede keer uitgesteld. Dat schrijft minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op 25 oktober 2024 in een Kamerbrief. Er is extra onderzoek nodig om te kunnen besluiten welke instantie de Wtta gaat uitvoeren.
Van Hijum: “Dat er meer tijd nodig is voor het besluit over de uitvoerder vind ik een tegenvaller. Maar om misstanden structureel aan te pakken, moet ik nu kiezen voor zorgvuldigheid boven snelheid.” De minister streeft ernaar om in januari 2025 een nieuwe datum voor de invoering van de wet te kunnen delen.
Toelatende instantie als hart van het toelatingsstelsel
Een Toelatende Instantie (TI) wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wtta. De TI zal namens de minister van SZW onder meer toelatingen verlenen, toezicht houden op inspectie-instellingen en waarborgsommen beheren. De TI voert een complexe taak uit en moet in staat zijn om de Wtta op een menselijke, wendbare en toekomstbestendige manier uit te voeren. Er moet ruimte zijn om maatwerk te bieden, fouten te maken en deze te herstellen. Tegelijkertijd moet het toelatingsstelsel vanaf de start van de invoering zoveel mogelijk malafide uitleners weren.
Verkenning uitvoering binnen het ministerie van SZW
De minister had als TI screeningsautoriteit Justis op het oog. Maar Justis liet met een uitvoeringstoets in juli dit jaar weten de uitvoering maar gedeeltelijk op te kunnen pakken. Om het risico op fouten en onduidelijkheden te voorkomen, raadde een bestuurlijke verkenner af om de taken van de TI deels bij Justis en deels bij het ministerie van SZW onder te brengen. Daarom wordt nu onderzocht of alle taken van de TI binnen het ministerie van SZW kunnen worden uitgevoerd.
Tijdelijk extra middelen Arbeidsinspectie en hogere boetes
Tot aan de invoering van de wet stelt de minister extra middelen beschikbaar voor de Nederlandse Arbeidsinspectie om misstanden in de uitzendsector op te sporen en aan te pakken. Met deze middelen kan de Arbeidsinspectie haar capaciteit uitbreiden, zodat ze meer controles kan doen bij uitzendbureaus. Ook verhoogt de minister de boetes voor ernstige overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Boetes voor werkgevers kunnen straks oplopen tot € 11.250 per overtreding.
Over de Wtta
Met invoering van de Wtta komt er een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en andere bedrijven die arbeidskrachten ter beschikking stellen (uitleners). Alleen toegelaten uitleners mogen dan nog actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Doel van de wet is om werknemers beter te beschermen, een gelijk speelveld voor ondernemingen te creëren en malafide uitleners te weren van de arbeidsmarkt.