Een selectiever en gerichter arbeidsmigratiebeleid

Met een weloverwogen en gericht arbeidsmigratiebeleid wil het kabinet-Schoof arbeidsmigratie tegen lage lonen beperken, slechte werk- en woonomstandigheden tegengaan en lusten en lasten eerlijker verdelen. Dat staat in het regeerprogramma dat het kabinet op vrijdag 13 september 2024 presenteerde.

Het kabinet wil arbeidsmigratie in goede banen leiden en de behoefte aan laagbetaalde arbeid verminderen. Voor arbeidsmigranten die onmisbaar zijn voor de Nederlandse concurrentiekracht, het innovatief vermogen van de economie en de brede welvaart moet Nederland een aantrekkelijk bestemmingsland blijven. 

Maatregelen kabinet-Schoof

Onder leiding van de minister van SZW, Eddy van Hijum, zal het kabinet de aanpak voor arbeidsmigratie verder uitwerken. De minister zal daarbij nauw samenwerken met maatschappelijke partijen, uitvoerings- en handhavingsorganisaties en andere ministeries. Samen richten zij zich met name op de uitwerking van de volgende maatregelen:

  1. Het tegengaan van misstanden door de positie van arbeidsmigranten op de arbeidsmarkt en hun participatie in de samenleving te versterken. Het kabinet zet daarvoor de uitvoering van de aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onverminderd door.
  2. Onderzoeken hoe gerichte arbeidsmigratie bereikt kan worden in samenhang met het type economie van Nederland.
  3. Het ontwikkelen van een afwegingskader voor nieuwe bedrijvigheid. Dit moet gemeenten helpen om overbelasting van ruimte, energie en andere voorzieningen te voorkomen. Ook maakt het inzichtelijk welke locatie het meest geschikt is voor de vestiging van nieuwe bedrijven. Het voorstel bouwt voort op de effectrapportage bij nieuwe bedrijvigheid.
  4. Het aanscherpen van de kennismigrantenregeling, zodat kennismigranten gerichter kunnen worden aangetrokken.
  5. Mensen in Nederland stimuleren om (meer) te werken om daarmee een oplossing te kunnen bieden voor de krappe arbeidsmarkt.
  6. Het inzetten op internationale samenwerking zowel binnen als buiten de EU stimuleren om arbeidsmigratie in goede banen te leiden.

Lees alle plannen rondom arbeidsmigratie in het regeerprogramma.