Adviesraad Migratie: brede welvaart als doel arbeidsmigratiebeleid

De Adviesraad Migratie pleit voor een arbeidsmigratiebeleid dat niet alleen gebaseerd is op economische belangen, maar ook rekening houdt met maatschappelijke en ecologische gevolgen. Met andere woorden: beleid dat brede welvaart als doel heeft. Dat staat in het adviesrapport ‘Afgewogen arbeidsmigratie. Gericht arbeidsmigratiebeleid voor brede welvaart’ dat de raad op 10 september 2024 publiceerde en presenteerde aan minister Eddy van Hijum (SZW).  

In het rapport laat de Adviesraad Migratie zien hoe arbeidsmigratiebeleid met brede welvaart als doel eruit zou kunnen zien. Zo pleit de raad voor het vaststellen van bandbreedtes voor de omvang van arbeidsmigratie naar Nederland, het invoeren van een bredewelvaartstoets voor arbeidsmigranten van buiten de EU (direct migratiebeleid) en het beïnvloeden van arbeidsmigratie via onder meer het economisch structuurbeleid en arbeidsmarktbeleid (indirect migratiebeleid). 

Aanleiding adviesrapport 

De Adviesraad Migratie stelde het rapport op eigen initiatief op, omdat de raad vindt dat het Nederlandse arbeidsmigratiebeleid aan herziening toe is. Zo stelt de raad onder meer dat de huidige arbeidsmigratie vooral in het voordeel is van werkgevers, maar niet per se bijdraagt aan het welvaartsniveau. En dat het gepaard gaat met maatschappelijke kosten, zoals de druk op huisvesting. 

Lees het rapport op de website van de Adviesraad Migratie