Aanpak misstanden rondom arbeidsmigranten in vleessector

Op 3 juni 2024 heeft Karien van Gennip, voormalig minister van SZW, samen met vertegenwoordigers van de vlees- en uitzendsector actiepunten geformuleerd om misstanden rondom arbeidsmigranten in de vleessector aan te pakken. De aanleiding was een signaal van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) over grootschalig misbruik van ontslag op staande voet bij 3 uitzendbureaus die arbeidsmigranten in de vleessector hebben werken. Diezelfde dag publiceerde kennis- en onderzoeksinstituut SOMO een onderzoek over uitbuiting van arbeidsmigranten in de vleessector door malafide uitzendbureaus.

De NLA onderzocht 13 uitzendbureaus in de vleessector die bijna uitsluitend arbeidsmigranten in dienst hebben. Bij 3 van deze bureaus was er bij 40% tot 80% van de werknemers sprake van ontslag op staande voet. Door het ontslag op staande voet stoppen betalingen aan de werknemer direct. De NLA signaleert dat uitzendbureaus financieel voordeel halen uit de constructie en dat arbeidsmigranten de dupe ervan zijn.

Arbeidsmigranten als verdienmodel

Ook het onderzoek van SOMO laat zien dat malafide uitzendbureaus in de vleessector de huisvesting, het transport en soms zelfs de zorgverzekering van arbeidsmigranten gebruiken als verdienmodel. Daarnaast hebben arbeidsmigranten die voor deze uitzendbureaus werken vaak zware en onveilige woon- en werkomstandigheden. Zo hebben ze bijvoorbeeld korte pauzes en verblijven ze in overvolle woningen.

Actiepunten om misstanden aan te pakken

De vertegenwoordigers van de vlees- en uitzendsector deelden de opvatting van voormalig minister Van Gennip dat de geconstateerde misstanden onacceptabel zijn. Ze formuleerden daarop 6 actiepunten, waaronder het starten van een meldpunt voor misstanden in de vleessector en het maken van een plan om malafide uitzendbureaus in de vleessector aan te pakken. Ook gaan werkgevers in de vleessector na welke cao-bepalingen ze verder kunnen opnemen of aanscherpen om hun werknemers nog beter te beschermen.

Lees alle actiepunten in de Kamerbrief die voormalig minister Van Gennip naar de Tweede Kamer stuurde op 13 juni 2024.