Symposium Pharos: aandacht voor zorg en welzijn van arbeidsmigranten én hun hun kinderen

Het landelijk expertisecentrum Pharos organiseerde maandag 6 november het symposium Zorg en Welzijn arbeidsmigranten. Het symposium ging over de gezondheid en het welzijn van arbeidsmigranten en de stappen die worden gezet om de toegang tot de zorg voor hen te verbeteren. In het specifiek was er aandacht voor kinderen van arbeidsmigranten en de omstandigheden waarin ze opgroeien.

De drempel om zorg en ondersteuning te vragen is voor veel arbeidsmigranten hoog. Een taalbarrière, onvoldoende kennis van het Nederlandse zorgsysteem en gevoelens van schaamte; er zijn verschillende redenen waarom arbeidsmigranten niet snel om hulp vragen. Ook zijn ze bang om hun baan te verliezen als ze zich ziekmelden en is er angst voor hoge zorgkosten. Inge Goorts, senior adviseur en projectleider bij Pharos, legt uit waarom het zo belangrijk is dat deze drempels worden weggenomen: “De zware werk- en woonomstandigheden hebben gevolgen voor de gezondheid van arbeidsmigranten. Ook is er sprake van stress door een hoge werkdruk, het gemis van familie of een sociaal netwerk, financiële zorgen, cultuurverschillen en een onzekere toekomst. Dit alles draagt bij aan een verhoogd risico op gezondheidsproblemen, zowel fysiek als mentaal.” In het rapport van Pharos Zorgen voor arbeidsmigranten is meer te lezen over dit onderwerp.

“Hoe zorgen we ervoor dat kinderen van arbeidsmigranten gelijke kansen hebben en dat ze gezond kunnen opgroeien in Nederland?”

Extra aandacht voor kinderen

Tijdens het symposium was er expliciet aandacht voor kinderen van arbeidsmigranten. Zij leven vaak in kwetsbare omstandigheden en dat vraagt om gerichte hulp en ondersteuning, vinden huisartsen, jeugdgezondheidszorg en professionals in de geboortezorg en het onderwijs. In de praktijk zien ze dat deze kinderen te maken hebben met een taalachterstand en gezondheidsproblemen zoals overgewicht of een slecht gebit.

Om hoeveel kinderen het daadwerkelijk gaat, is lastig te zeggen. In 2022 stonden er ruim 90.000 kinderen uit Midden- en Oost-Europa ingeschreven in de BRP. Ines Roessink, adviseur en projectleider bij Pharos: “Door de gebrekkige registratie zijn veel kinderen en gezinnen onzichtbaar. Hierdoor is het voor gemeenten lastig om zicht te krijgen op deze groep. Hoe zorgen we ervoor dat kinderen van arbeidsmigranten gelijke kansen hebben en dat ze gezond kunnen opgroeien in Nederland?”

Samenwerking rond zorg en welzijn

Pharos werkt samen met verschillende partijen om aandacht te vragen voor de positie van arbeidsmigranten in relatie tot zorg en welzijn. Zo heeft ze in samenwerking met de VNG de handreiking zorg en welzijn EU-arbeidsmigranten (inclusief een checklist voor beleid) en een wegwijzer voor gemeenten ontwikkeld. Met ABU en NBBU werkt het expertisecentrum aan een handreiking voor uitzendbureaus. Er zijn verschillende initiatieven om de informatie voor arbeidsmigranten te verbeteren. Een voorbeeld hiervan is de infographic Ziek in Nederland. Deze is, in samenwerking met HollandZorg, vertaald in 10 talen.

Meer over het symposium van 6 november lees je op de website van Pharos.