Op bezoek in Moerdijk: de koning en minister gaan in gesprek met bewoners en arbeidsmigranten
Koning Willem-Alexander en minister Karien van Gennip brachten op woensdag 25 oktober een werkbezoek aan Moerdijk. Het thema van het bezoek was arbeidsmigratie. De koning en minister bezochten eerst het bedrijf DSV Solutions, een groot logistiek bedrijf met ongeveer 200 Poolse, Roemeense en Bulgaarse werknemers. Daarna gingen ze in gesprek met bewoners en arbeidsmigranten in het dorp Moerdijk, gelegen in de gelijknamige gemeente Moerdijk.
In de gemeente werken zo’n 4.600 arbeidsmigranten. De gemeente is actief op zoek naar goede huisvesting voor 1.500 buitenlandse werknemers. Het dorp Moerdijk is een dorp in de gelijknamige gemeente Moerdijk met 1.150 bewoners. Zij zijn niet tegen het onderbrengen van buitenlandse werknemers in het dorp, maar maken zich wel grote zorgen over het aantal arbeidsmigranten. Die zorgen uitten ze in het gesprek met de koning en de minister.
De situatie in de gemeente Moerdijk maakt duidelijk welke spanning er zit tussen de behoefte van bedrijven aan arbeidskrachten enerzijds en het realiseren van voldoende huisvesting anderzijds. Het vinden van de juiste balans tussen de belangen van bewoners en bedrijven is een grote uitdaging. Dat bewoners ook betrokken zijn bij de arbeidsmigranten in hun gemeente, laat Moerdijk zien: er zijn veel vrijwilligers die arbeidsmigranten helpen hun weg te vinden in de Nederlandse maatschappij.
De koning en de minister spraken tijdens het werkbezoek ook met arbeidsmigranten. Tijdens de rondleiding bij DSV vertelden zij over hun werk, dromen en positieve ervaringen. Maar er werden ook andere ervaringen gedeeld. Een jonge Bulgaar, die nog maar een paar maanden in Moerdijk werkt, vertelde dat hij door een ongeluk niet kan werken. Van het uitzendbureau heeft hij maar één week loon doorbetaald gekregen. Daarna heeft hij niks meer ontvangen. Een klacht indienen durft hij niet, want de kans is aanwezig dat hij dan ook geen onderdak meer heeft.
In de praktijk zijn werk en wonen nog te veel met elkaar verbonden. De loskoppeling van de huur- en arbeidsovereenkomst per 1 juli 2023 in de Wet goed verhuurderschap moet de huurpositie van arbeidsmigranten sterker maken. Daarnaast moeten arbeidsmigranten als het gaat om huisvesting minder afhankelijk zijn van uitzendbureaus. Allemaal maatregelen die voortvloeien uit het advies van het Aanjaagteam. Hier wordt hard aan gewerkt.