Tweede regiobijeenkomst: een bezoek aan Aalsmeer

Op 2 oktober 2023 vond de tweede regiobijeenkomst plaats. Demissionair minister van Gennip van het ministerie van SZW bracht een bezoek aan Aalsmeer en ging in gesprek met zo’n 60 vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten, werkgevers en HR-managers uit de regio. Zij deelden ervaringen en uitkomsten van pilots over snelle en effectieve registratie en betere huisvesting van arbeidsmigranten.

Stephanie Groothedde, jurist bij het ondersteuningsprogramma arbeidsmigranten van de VNG, presenteerde de tussenrapportage van het werken met een nieuw instrument: de effectrapportage bij nieuwe bedrijvigheid. De effecten op huisvesting worden nog niet voldoende meegenomen in de belangenafweging. De effectrapportage moet hier verandering in brengen.

Cléopatra Stegenga, coördinator Burgerzaken van de gemeente Aalsmeer, presenteerde positieve uitkomsten van een pilot met bloemenverwerker Ruigrok Producties in Hillegom. Arbeidsmigranten die bij Ruigrok werken, vullen hun verblijfsgegevens in op formulieren in eigen taal. Ruigrok levert die digitaal aan bij de gemeente, waardoor ze eenvoudig verwerkt kunnen worden in de ICT-systemen. De pilot liep een jaar en de werkwijze bleek een groot succes.

Lees het volledige verslag van de regiobijeenkomst